Hoe zit het ook al weer met de speeldagenkalender 2017-2018?
Het seizoen 2016-2017 loopt langzaam maar zeker naar zijn einde. We gaan belangrijke weken tegemoet met strijd om het kampioenschap, deelname aan na-competitie voor promotie of juist om deelname aan de na-competitie voor degradatie of erger, rechtstreekse degradatie, te ontlopen.
Minstens zo belangrijk is dat velen van ons druk bezig zijn om de plannen voor de vakantie te maken. Vragen die daarbij iedere jaar weer opkomen: wanneer begint de competitie weer? Ben ik op tijd terug? Moet ik eerder met vakantie om de start van het seizoen niet te missen? Moet ik nu al regelen dat ik de start van het seizoen mijn onbeschikbaarheid regel?
Voordat je onvoorbereid te werk gaat, lees nog eens de informatie die via de KNVB is verspreid over de speeldagenkalender 2017-2018.
Belangrijkste wijzigingen ten opzichte van wat we al lang gewend zijn:
- De bekercompetitie start op 2 september 2017, na de zomervakanties dus;
- De bekerwedstrijden worden alleen nog in het weekend gespeeld
- De competitie begint pas in het weekend van 23 en 24 september 2017
- Er is sprake van een lange flexibele winterstop na de gewone winterstop
- De competitie eindigt pas in het weekend van 27 mei 2018
- De nacompetitie eindigt pas op 17 juni 2018, na de start van het WK 2018 dus!
Voor de Tweede Divisie, Derde Divisie en de Hoofdklassen geldt een afwijkende speelkalender.
Amateurvoetbal start in 2017 na de zomervakantie
(bron: www.knvb.nl)
Samen met amateurclubs is besloten om het voetbalseizoen 2017/’18 later te beginnen en later te eindigen. Het voetbalseizoen begint in het hele land vanaf 2 september met bekerwedstrijden. De competitiewedstrijden beginnen vanaf 23 september en het seizoen wordt afgesloten op 27 mei.
Dit is de belangrijkste uitkomst van de meer dan 30 bijeenkomsten, met ruim 1.200 clubvertegenwoordigers, over de speeldagenkalender van seizoen 2017/’18.
Directeur amateurvoetbal, Jan Dirk van der Zee: “Door spelers en clubs werd ons steeds vaker gevraagd waarom we het voetbalseizoen niet later zouden beginnen, zodat we ook langer door kunnen voetballen. Zo kunnen de voetballers rustig op vakantie, zonder dat ze schuldig hoeven te voelen ten opzichte van hun teamgenoten, en kan er ook nog lekker gevoetbald worden als in mei de zon begint te schijnen. Met dit idee zijn we aan de slag gegaan en samen hebben we de plannen weten te vertalen in een concrete speeldagenkalender. Deze kalender is een uitkomst van een goede samenwerking met clubs en hiermee hoopt de KNVB alle voetballiefhebbers van dienst te zijn.”
Door met mooi weer
In januari zijn vertegenwoordigers van de KNVB met clubs in gesprek gegaan om de plannen voor te leggen en deze samen uit te werken. Dit gebeurde op meer dan 30 bijeenkomsten, met ruim 900 verenigingen, door heel het land. Er wordt eveneens overleg gevoerd met gemeenten om samen eventuele knelpunten weg te nemen.
Door pas na de zomervakantie te beginnen met bekerwedstrijden in het weekend, wordt verwacht dat minder voetballers hun eerste wedstrijd(en) hoeven te missen. Daarnaast kunnen voetballers, trainers, teams én clubs zich beter voorbereiden op de start van de competitie. Als bijkomend voordeel loopt het voetbalseizoen ook langer door, wat betekent dat meer wedstrijden in de lente worden gespeeld, met hierdoor meer kans op mooi weer en dus minder kans op afgelastingen.
Flexibele winterstop
In deze kalender is er voor het eerst sprake van een flexibele winterstop van 27 januari tot 4 maart, na de reguliere winterstop. Dit betekent dat er een ruimte van zes weken is ingelast om vier wedstrijden te spelen. Verenigingen kunnen voor deze periode in onderling overleg bepalen of ze een wedstrijd naar een andere datum willen verplaatsen dan op het wedstrijdschema staat aangegeven. Dit geldt ook voor wedstrijden in de A-categorie.
Als verenigingen hier niet uitkomen, dan blijft het schema uiteraard leidend. Deze nieuwe opzet wordt aankomend seizoen getest en op basis van de resultaten wordt gekeken of dit in de toekomst kan worden uitgebreid binnen de reguliere competitie.
Bekervoetbal
De beker in het amateurvoetbal begint in het hele land op 2 september. Er wordt dit seizoen vooral in het weekend gespeeld, bij voorkeur dus niet meer op doordeweekse avonden.
Alle teams kunnen meedoen aan de poulewedstrijden in de beker en vooral voor de jeugd is het meedoen aan de beker van belang. De bekerresultaten worden namelijk gebruikt om de competitie-indeling vanaf de eerste klasse en lager zo eerlijk en leuk mogelijk te maken. Dit geldt voor alle jeugdteams, van Onder 8 tot en met O19.
Dat de competitie later eindigt heeft ook invloed op de nacompetitie. Hoe deze nacompetitieregeling er volgende seizoen definitief uit gaat zien wordt de aankomende periode uitgewerkt en zal voor het einde van het huidige seizoen bekend worden.
Tweede, Derde divisie en Hoofdklasse
Met de vertegenwoordigers van de Tweede divisie, Derde divisie en de Hoofdklasse was al eerder besloten om de competitie later te beginnen. Voor de hoogste twee amateurdivisies is de competitieaftrap in het weekend van 26 en 27 augustus. De Hoofdklasse is één weekeinde later aan de beurt op 2 en 3 september. Zoals gebruikelijk worden in augustus ook de eerste wedstrijden om de landelijke KNVB Beker gespeeld. De eerste kwalificatieronde staat gepland op zaterdag 19 augustus en de tweede ronde voor woensdag 23 augustus.
Indien mogelijk worden wedstrijden van de tweede kwalificatieronde in het weekeinde van 26 en 27 augustus gespeeld. Uiteraard kunnen dit dan alleen wedstrijden zijn waar geen Tweede en Derde divisie clubs bij betrokken zijn.