Binnenkort ga ik naar een thema-avond dus voor die tijd wil ik de spelregeltoets gedaan hebben. En als ik vanavond begin kan ik deze test drie keer doen en dan telt het hoogste cijfer schrijft de KNVB me. Dat vind ik fantastisch want spelregelkennis is niet mijn sterkste kant. Een wedstrijd in de hand houden gaat me prima af, maar voor spelregels meestal rond een zesje. Dus vanavond aan de toets. En  ja hoor….weer een paar van die achterlijke vragen. Doet me denken aan afgelopen zondag!

Maar voordat ik begin….Onze scheidsrechterswereld is vooral een mannenclubje dus moet ik vermoedelijk eerst even iets uitleggen.

Weten jullie dat de haren van wimpers in rijen op de oogleden groeien? Ze zijn zeer tastgevoelig, relatief dik en stug. Die op het bovenste ooglid zijn langer en dikker. De functie van wimpers is om stofdeeltjes buiten het oog te houden; als ze worden beroerd door ook maar het geringste object, wordt het oog in een reflex gesloten.

Wimpers bepalen een belangrijk deel van de oogopslag en worden als mooier ervaren naarmate ze dikker en langer zijn. Een vorm van non-verbale communicatie en daarom maken mensen de wimpers soms op met mascara om ze voller te laten lijken. Voor dit doel bestaan ook kunstwimpers.

Tot zover…Een vereniging had me gevraagd voor een wedstrijd. Ik had toevallig tijd en voor zo’n riante vergoeding heb ik toch weer een keer of vier een terrasje cappuccino met appelgebak. Dus ik op zondagochtend tien uur op pad.

In de tweede helft liep de rechterspits langs de linksback. De linksback hield haar echt aan de arm vast en ik floot. Tot zover geen probleem lijkt me. Tot de linksback briesend op me af komt rennen. “Scheids, u moet haar ook in de gaten houden. Ze heeft me twee keer hard geduwd en nu ben ik een wimper kwijt!” Ik heb tot drie geteld en gezegd: ”Meid vervelend, maar ik heb dat niet gezien en we gaan nu even met z’n allen 1 minuut naar de wimper zoeken!” Vervolgens het spel hervat.

Ik snapte haar wel want  een nieuwe set One by One wimperextensions plaatsen duurt ongeveer anderhalf tot twee uur en een nieuwe set 2D-6D volume wimperextensions plaatsen duurt ongeveer twee tot tweeëneenhalf uur en kost al gauw 50 tot 100 euro.

En nu mijn twijfel…heb ik wel de juiste beslissing genomen? Dus aan jullie nu de vraag: ”Hoe moest ik de overtreding bestraffen; met een gele of rode kaart? Wie moest ik bestraffen? Moest ik het spel hervatten met een directe of indirecte vrije trap? Waar wordt het spel hervat?

Hans Achterberg

Door Jeroen