Ik ben erg gehecht aan mijn Fox 40 Classic; een mooie officiële FIFA fluit. Niemand die daar een kwaad woord over moet zeggen! Niets kan bevriezen, vastklemmen of beschadigen. Fluit foutloos behalve als ik er naast zit met een beslissing. Harder geluid wanneer je harder blaast en zachter als het nodig is. Je voelt je met je Foxje net een muzikant. Makkelijk in gebruik omdat je niet té hard kan fluiten. Dit fluitje beschikt over een zeer doordringende toon, die altijd en overal hoorbaar is. De fluit kan zichzelf schoonmaken wanneer je hem onderdompelt in water. En in meer kleuren verkrijgbaar zodat je altijd een fluit kunt hebben passend bij de kleur van je shirt. Wat wil je nog meer?

Het geluid klinkt tot op anderhalve kilometer en het geluidsvermogen is 115dB. Een decibel is een eenheid om aan te geven hoe hard een geluid is. Wanneer een speler in het veld tegen je fluistert is dat ongeveer 30 decibel. Als de speler duidelijk commentaar heeft op jouw leiding is dat ongeveer 60 decibel. Wanneer meerdere spelers het niet met jouw beslissing eens zijn levert dat rondom jou ongeveer 80 decibel op; net zoveel als een deurbel. Wanneer spelers juichen bij een doelpunt of schreeuwen: “He scheids, kun je niet beter fluiten?” dan is dat ongeveer 90 decibel en krijgt het de kwalificatie zeer hinderlijk voor de oortjes. En wanneer we ons fluitje maximaal belasten heeft het dezelfde waarde als het geluid van een straaljager op 300 meter hoogte, een helikopter van dichtbij of een rockconcert.

En waarom nu dit hele verhaal? Afgelopen weekend loop ik na de rust het veld op, maar net voor het hekje word ik staande gehouden door een heer van een jaar of 75. “Scheidsrechter, mag ik u wat vragen?” Natuurlijk mag dat van mij want ik ben zeer netjes opgevoed. “Wilt u wat harder fluiten in de tweede helft want ik hoor u niet goed?” Tja….er flitste van alles door mijn hoofd om te zeggen; hij moet natuurlijk niet beweren dat mijn Foxje het niet goed doet! Maar na een paar seconden nadenken heb ik maar geantwoord: “Natuurlijk meneer; komt goed!”

Hans Achterberg

Door Jeroen