Toen ik na de kerstvakantie terugkwam uit het mooie Limburgse land moest ik op 2 januari natuurlijk wel even op de weegschaal gaan staan na een week van oliebollen, nonnevodden en Limburgse vlaaien. Gelukkig heb ik daar ook veel gewandeld, maar helaas……een paar kilo’s erbij. Dus snel de sportschool weer oppakken.

En zo komt het dat ik op 4 januari weer in de sportschool op de loopband sta. Om het doelloze lopen op de loopband wat aantrekkelijker te maken besluit ik een coopertest te lopen. Dat was lang geleden! Mijn gymdocent op de mavo was er vroeger gek op: beginnen met joggen en dan in 12 minuten een zo groot mogelijke afstand afleggen. Geen wonder dat deze test is ontworpen door een Amerikaanse luchtmacht arts: Kenneth Cooper. Om zijn eigen hoge bloeddruk en overgewicht onder controle te krijgen, maakte hij een oefenprogramma om zijn overgewicht weg te werken en zijn conditie drastisch te verbeteren. Hij publiceerde zijn resultaten en hij overtuigde de Amerikaanse legerleiding de test te gebruiken om het uithoudingsvermogen van de soldaten te bepalen. En daarom zijn wij nog steeds het haasje.

Dus ik op de band en heel relaxed lopen. Ik ben dus vergeten hoe de test precies in elkaar zit dus denk: “Rustig aan Hans!” Het resultaat 1400 meter. En omdat 12 minuten niet zoveel is voor me doe ik de test gewoon drie keer achter elkaar met vijf minuten andere oefeningen tussendoor om ook wat breder, sterker en strakker te worden. Thuis de Coopertabel erbij en wat blijkt? Een zestigplusser, wat ik tegenwoordig ben, moet minimaal 1900 meter joggen om een voldoende te halen op de Coopertest! Er is dus werk aan de winkel en volgende week ga ik, na een goede warming-up, de test gewoon één keer doen en dan vol gas! Dit kan ik niet op me laten zitten. Ook nieuwsgierig geworden. Ik heb even grofweg de tabel overgenomen en bekeken wanneer je een voldoende hebt.

Voldoende:

20 – 29 jaar 2400 meter

30 – 39 jaar 2300 meter

40 – 49 jaar 2200 meter

50 – 59 jaar 2100 meter

60 +             1900 meter

Verder gaat de tabel niet. Dus laten we ervan uitgaan dat het na 60+ per 5 jaar 500 meter naar beneden gaat en dat je als 65-jarige op 1400 meter moet uitkomen om een voldoende te halen! En laat ik nu 65 zijn! Mijn dag is weer goed!

Succes allemaal!

Hans Achterberg

Door Jeroen