(Assistent-)scheidsrechters worden tijdens het voetbalseizoen gerapporteerd. Het is aan de KNVB om de juiste middelen aan rapporteurs te geven. Het doel is om de (assistent-)scheidsrechters te stimuleren om zichzelf te blijven ontwikkelen. Daarom wordt het begeleidingsproces voor scheidsrechters vanaf seizoen 2024-2025 vernieuwd. Deze vernieuwing geldt voor alle (assistent-)scheidsrechters in het veldvoetbal en futsal.

Het begeleidingsproces gaat vanaf seizoen 2024-2025 bestaan uit twee delen:

  1. Een beoordeling van de competenties van een (assistent-)scheidsrechter door de begeleider
  2. Een zelfreflectie gestart door de (assistent-)scheidsrechter waarop de begeleider feedback kan geven

Goed om te weten is dat de benaming van de functie ‘rapporteur’ vanaf seizoen 2024-2025 zal veranderen naar ‘begeleider’.

Beoordeling van de competenties van een (assistent-)scheidsrechter

De begeleider/coach maakt altijd een beoordeling van de (assistent-)scheidsrechter die hij/zij heeft bezocht door middel van een vragenlijst met scores. Voorheen werd dit gedaan in het Official Portal, maar vanaf het seizoen 2024-2025 zal dit worden gedaan via de Wedstrijdzaken App. De score van een begeleider zal nog steeds worden gebruikt als input voor de ranglijst. De competenties waarop de (assistent-)scheidsrechter wordt beoordeeld, blijven hetzelfde.

Als (assistent-)scheidsrechter is het niet meer mogelijk om de beoordeling/score van de begeleider/coach in te zien. Wel zal er meerdere keren per seizoen een tussentijdse ranglijst bekend worden gemaakt waarin de positie te zien is. Wanneer je feedback van een begeleider wil krijgen, dan moet je eerst een zelfreflectie sturen. Een bezwaarschrift indienen is niet meer mogelijk, hiermee verschuift de focus van beoordeling naar ontwikkeling.

Zelfreflectie door de (assistent-)scheidsrechter

Vanaf het seizoen 2024/2025 maken we gebruik van het zelfreflectieformulier. De (assistent-)scheidsrechter kan na de wedstrijd een zelfreflectieformulier aanmaken in Dugout. Hierin reflecteer hij/zij in ieder geval met een korte omschrijving van de wedstrijd, minimaal één pluspunt en minimaal één ontwikkelpunt. Vervolgens wordt het formulier van feedback voorzien door de begeleider.

Op deze manier moedigen we de (assistent-)scheidsrechter aan om op de eigen prestaties te reflecteren zonder enige invloed van anderen. Door het invullen van het zelfreflectieformulier geeft de (assistent-)scheidsrechter aan waarop hij/zij feedback wil van de begeleider. De begeleider kan hierdoor gerichter feedback geven op de ontwikkelpunten van de (assistent-)scheidsrechter. Het invullen van een zelfreflectie is niet verplicht. Kiest de (assistent-)scheidsrechter ervoor om geen zelfreflectie in te vullen, dan is het een gemiste kans op feedback. Dit heeft geen invloed op de scores gegeven in de Wedstrijdzaken App, die staan al vast.

 

Door Stefan