CLUBAVOND

Het was weer zover…..clubavond! Een aantal keer per jaar houden we als scheidsrechtersvereniging een clubavond. Deze avond vindt dan plaats na de training. Op deze avond hebben we gezonde hapjes zoals bitterballen en frikadelletjes en een drankje; bestuur trakteert dus dat is helemaal goed geregeld. Daarnaast worden uiteraard de nodige sterke verhalen verteld over meegemaakte avonturen in wedstrijden. Natuurlijk ontbreekt een spelregelquiz niet. En daar wil ik het even met jullie over hebben.

Ik denk dat de meeste scheidsrechters een redelijke spelregelkennis hebben, maar volmaakt zijn we natuurlijk niet. Ook op onze clubavond bleek dat maar weer eens. Waar de één een rode kaart geeft en een directe vrije schop, geeft de ander met een grote glimlach een gele kaart en een indirecte vrije schop. Laten we het er maar op  houden dat we allemaal gelijk hebben. Gewoon vol overtuiging een foute beslissing nemen en doen alsof je alles weet! Grote voordeel is natuurlijk dat de meeste voetballers en trainers de spelregels nog veel slechter kennen en denken: “Zal wel goed zijn!” Het is ook verrekte moeilijk allemaal. Iedere clubavond besteden we aandacht aan de spelregels en vaak is de conclusie dat we blij zijn dat we het er weer over gehad hebben want iedereen leert toch weer bij.

Graag wil ik jullie een voorbeeld vertellen waar we het gisteravond uitgebreid over gehad hebben. Daar komt ie…. Een verdediger speelt een directe vrije schop van buiten zijn eigen strafschopgebied terug naar zijn doelman. De doelman let niet op en de bal verdwijnt in het doel. Wat moet de scheidsrechter beslissen? De meerkeuzeantwoorden stonden erbij. Het grappige is dat dan toch meerdere antwoorden goed zijn volgens onze deskundigen aan tafel…..en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Vooropgesteld….deze wist ik honderd procent zeker! Nooit meegemaakt, maar omdat hij zo bizar is vergeet je het antwoord nooit meer! Maar stel nu dat je het een keer meemaakt en je geeft als scheidsrechter laten we zeggen een doelpunt. Niemand zal daar om treuren. De verdedigende partij baalt ervan…..stomme pech! De meesten zullen het zelfs wel grappig vinden en de dader wordt er eeuwigdurend mee gepest. De aanvallende partij slaat zich op de knieën van het lachen en is blij met het doelpunt.

Maar…..stel je geeft een hoekschop omdat de verdediger de bal over zijn eigen doellijn heeft geschoten. Dan is de verdedigende partij enorm blij. Slaat zich ook op de knieën en verklaart jou voor gek. Want waar je dat nu weer vandaan haalt…..? Maar ze zijn er uiteraard blij mee. De aanvallende partij verklaart je tot mafkees, maar kunnen niets anders doen dan de hoekschop nemen en de sfeer is goed verpest en ze blijven je na afloop ook nog lastig vallen over deze bizarre beslissing. Je pakt dan in de bestuurskamer de spelregels erbij en wat blijkt…..dit was toch de enige juiste beslissing! Maar hoe valt dit uit te leggen? Ik zou zeggen: “Hebben we ooit met z’n allen zo afgesproken!” En zo kan ik nog wel even doorgaan.

We hebben wat afgelachen op deze clubavond. Maar wat is er toch een behoorlijk aantal vreemde regels en wat zijn wij toch slim dat we alle spelregels uit het hoofd kennen!

Hans Achterberg

Door Stefan