David Maestre Rocha, topscheidsrechter over de grens, ‘niet goed genoeg’ voor divisieniveau in Nederland: ‘Ik snap het ook niet’

Leuk stukje van Scheidsrechtersvereninging Arnhem en Omstreken lid David Maestre Rocha in “De Gelderlander”
David Maestre Rocha floot jaren in gekkenhuis Argentinië, maar de Colombiaanse scheidsrechter uit Arnhem loopt in Nederland nu opnieuw promotie naar divisievoetbal mis. ,,Daar werd ik elke wedstrijd verrot gescholden. Nederland is heaven for me.
David Maestre Rocha is het type man dat niet onopgemerkt een terras op loopt. Op de Korenmarkt in Arnhem gaat de breedgeschouderde Colombiaan, engineer van beroep en gepassioneerd amateurvoetbalscheidsrechter, op woensdagmiddag zitten in de zon. Van Arnhem tot Nijmegen en van Huissen tot Doetinchem, tot ver in de wijde regio kennen spelers en trainers het melodieuze Engels van de Zuid-Amerikaan.
,,Ik spreek inmiddels redelijk Nederlands en ik begrijp alles”, zegt Maestre Rocha (38) in het Engels. Vier jaar geleden trok hij vanaf Aruba, het eiland van zijn moeder, voor werk naar Arnhem. ,,Dat zeg ik voor de aftrap al in de kleedkamer tegen de spelers: ‘In de wedstrijd spreek ik Engels tegen jullie omdat ik vaak in een split second wat moet zeggen.’ Dan hoef ik niet naar het Nederlandse woord te zoeken. ‘Maar ik begrijp alles wat je zegt, dus pás op.’”
FIFA-BADGE
Van de eerste tot en met de derde klasse kregen clubs de afgelopen twee jaar te maken met de imposante verschijning van Maestre Rocha. Vorig jaar promoveerde hij niet naar het divisievoetbal – het niveau waarop bijvoorbeeld MASV speelt – terwijl de ervaren leidsman eerder toch al met goed gevolg zijn FIFA-examen aflegde en op het hoogste niveau van Aruba floot.
WIL JE ELKE WEEK HET BESTE VAN DE GELDERLANDER (PREMIUM) NIEUWSBRIEF ONTVANGEN VIA E-MAIL?
,,Daar waren ze heel trots toen ik mijn FIFA-badge behaalde; ik was pas de tweede scheidsrechter in het land die dat examen goed aflegde. Daarvóór had ik al twee jaar op het één-na-hoogste niveau in Argentinië gefloten. De reserveteams van onder andere Boca Juniors en River Plate, dat zijn contractspelers. Daar werd ik elke wedstrijd verrot gescholden, dat is de cultuur daar. Spelers spugen zelfs op je schoenen. Maar daar moet de schéidsrechter zich beheersen, anders haalt geen wedstrijd het einde met voldoende spelers op het veld.”
HOOGSTE NIVEAU OP ARUBA
Op Aruba begon hij onderaan de ladder, maar hij promoveerde in noodtempo naar het allerhoogste niveau. ,,Helaas heb ik daar mijn FIFA-badge nooit ontvangen, omdat ik na dat examen mijn baan in Nederland aangeboden kreeg en verhuisde; andere voetbalbond en daardoor begon ik ook hier onderaan. Maar Nederland was na Argentinië heaven for me. Het respect waarmee spelers en trainers met je omgaan, is geweldig. Ik heb nog nooit één scheldwoord gehoord.”
Dat dwingt Maestre Rocha dan zelf af met zijn ontzagwekkende houding en de geduldige, doch kordate manier waarop hij met spelers en trainers omgaat. Niemand die het in zijn hoofd haalt wat verkeerds tegen hem te zeggen. ,,Aardig dat je dat zegt. Trainers belden me zelfs om te vragen of ik hun beslissende competitiewedstrijd wilde fluiten. Dan wisten ze dat er geen gedoe kwam. Ik krijg overal goede commentaren, ook van rapporteurs. Maar helaas ziet blijkbaar niet iedereen dit zo.”
PROMOTIE OF NIET?
De lach verdwijnt. Deze woensdag is D-Day voor de scheidsrechters: promotie of niet? Maestre Rocha zit er net als vorig seizoen niet bij. ,,Ik heb net de mail gekregen”, zegt hij met waterige ogen. ,,Twee zijn er gepromoveerd en daar zit ik niet bij. Weer niet. Vier of vijf keer per seizoen komt een KNVB-rapporteur je beoordelen en zo wordt een ranking gemaakt. Nooit was er wat aan te merken op mijn fluiten, maar toch ben ik ‘maar’ vijfde van de negentien scheidsrechters in mijn klasse geworden. Ik snap het ook niet.”
In een voor hem vreemd land is het voor Maestre Rocha moeilijk de vinger op de zere plek te leggen. ,,Hiermee wordt, ondanks alle goede commentaren van al die spelers en trainers elke week, eigenlijk gezegd ‘je bent niet goed genoeg’. En dat doet pijn.”

Door Stefan