WAANZIN!

Ik zat vandaag met mijn vrouw in de auto van Heeg naar Arnhem; twee uurtjes rijden. Ik was een beetje in gedachten over het scheidsrechteren. Doe ik wel vaker. Dus mijmer ik in alle stilte tijdens het rijden. Over het seizoen dat voor mij als scheidsrechter bijna is afgelopen. Dat ik zaterdag nog een leuk bedrijventoernooi op Papendal heb. Hoe ik door ga trainen in de zomer tot half augustus. Het zijn zo maar wat hersenspinsels die door mijn brein gaan. Ja…ik neem het scheidsrechter zijn serieus. Ik val mijn vrouw er niet mee lastig. Mijn vrouw is niet zo van het scheidsrechteren. Ze is één keer bij me wezen kijken toen ik in de buurt moest fluiten, maar was binnen vijf minuten weer weg toen iemand uit het publiek riep: “He scheids, klootzak!”

We zijn ter hoogte van Emmeloord. Ineens….ik schrik me dood! Wordt gestoord in mijn “in mijn cocon zijn”. “He Hans!” begint ze. Achteraf blijkt het een monoloog te worden van 3 minuten en 30 seconden.  “Ik heb een idee voor het voetballen. Ik vind het belachelijk dat er voetballers zijn die zo ongelooflijk veel geld verdienen. Ik heb het net opgezocht Mbappé verdient 78 miljoen per jaar; dat is meer dan 200.000 euro PER DAG! Er zijn heel veel clubs die komen hierdoor in de problemen; grote schulden. Het gaat er alleen maar om welke club het rijkste is. Dat vind ik niet okay. Er zijn geen mensen ter  wereld die zoveel geld waard zijn! Misschien chirurgen die levens redden of militairen die in levensgevaarlijke situaties komen, maar geen voetballers. Belachelijk!”

“Wat als het nou zo zou zijn als iedere voetballer in de hoogste klasse van hun land maximaal, laten we zeggen, maximaal 300.000 euro verdient per jaar. Maar dan iedereen in alle landen, allemaal! Dan bepaalt de voetballer gewoon waar hij gaat voetballen omdat hij denkt: daar voetbalt mijn vriend ook, dat is een leuke club, dat zijn fijne mensen of daar is een fijne trainer”.

“Trainers verdienen dan ook hetzelfde. Het gaat ook een soort van mensenhandel tegen. En alle clubs hebben gewoon evenveel kansen. En we zijn af van die belachelijke bedragen. Want met al dat geld wat de spelers bij zo’n club verdienen, daar kun je misschien een heel land mee redden of de gezondheidszorg in een land of wat dan ook. Het is belachelijk, niemand hoeft zoveel geld te verdienen!”

“Als je ieder jaar drie ton verdient, gewoon om te voetballen, kun je er riant van leven. Dus ik denk dat we  het zo maar eens moeten doen. Jij hebt contacten bij de KNVB dus misschien kun  je het voorstellen bij de KNVB. Wat vind jij ervan?”

“Het is maar een spelletje he? Het is voetbal en ja …..natuurlijk er zijn ontzettend veel mensen die dat leuk vinden, maar als die voetballers drie ton verdienen verandert daar niks aan. Dan kunnen ze ook gewoon voetballen, kunnen ze ook een hoop mensen vermaken. Het slaat allemaal nergens op!”

“Ik weet nog, dat ik, misschien kunnen we opzoeken wanneer dat was, dat ik voor het eerst hoorde dat Ruud Gullit 1 miljoen zou verdienen, ik in een shock was! 1 miljoen voor een voetballer! Toen vond ik het al belachelijk en nu…..78 miljoen. Niet normaal! Doe wat nuttigs met al dat geld!”

“Het moet helemaal teruggebracht worden; niet die ratrace. Want als we zo doorgaan, binnen een paar jaar, dan verdienen die voetballers 100 miljoen. PER JAAR!….. OM TE VOETBALLEN. HONDERD MILJOEN OM TE VOETBALLEN….DOE  NORMAAL!”

“Heb je wel naar me geluisterd Hans?” “Jazeker!” was mijn antwoord. We zijn ter hoogte van Kampen. Nog een klein uurtje naar Arnhem. Lekker wegzinken in gedachten. Zaterdag lekker fluiten op Papendal! Heb er zin in!

Column Hans Achterberg

Door Stefan