Kan afschaffen buitenspel voor minder incidenten zorgen in amateurvoetbal? ‘Scheelt veel gedonder’

Scheldpartijen, opstootjes, ruzie langs de zijlijn. De KNVB zit in de maag met het oplopende aantal incidenten in het amateurvoetbal. Steeds vaker worden wedstrijden voortijdig gestaakt door wanordelijkheden en wangedrag. Om daar wat aan te doen overweegt de voetbalbond om op termijn de buitenspelregel af te schaffen op de lagere amateurniveaus. Dat zou in ieder geval frustraties over partijdige grensrechters in de kiem smoren. Maar gaat het ook echt zorgen voor minder incidenten?
Ja, de 58-jarige Eric Huisman kent ze wel. Partijdige grensrechters. Meestal een vader van een speler, een geblesseerde teamgenoot of een man van de club, die bij iedere uitbraak van de tegenstander met de vlag in de lucht staat. Zelfs als er in de verste verte geen sprake is van buitenspel. ,,Wij noemen ze altijd gekscherend de puntenpakkers. Eigenlijk heeft iedere assistent-scheidsrechter er een handje van. Soms bezorgt zo iemand zijn team wel acht of negen punten per seizoen.”
Als scheidsrechter op de lagere amateurniveaus in het oosten van het land en voorzitter van de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters in de regio Arnhem weet Huisman dat een partijdige beslissing van een grensrechter bij spannende wedstrijden als een lont in het kruitvat kan werken. Het gebeurt regelmatig dat ongeregeldheden na een vlagsignaal beginnen.
Volgens amateurscheidsrechter Eric Huisman scheelt het afschaffen van buitenspel ‘veel gedonder’. Volgens amateurscheidsrechter Eric Huisman scheelt het afschaffen van buitenspel ‘veel gedonder’.
Hij staat er dan ook van niet te kijken dat de KNVB overweegt om buitenspel, en dus ook assistent-scheidsrechers, op termijn af te schaffen. ,,Het zat er een beetje aan te komen. Blij ben ik er niet mee, want buitenspel hoort bij het voetbal en maakt de sport interessant. Als we die regel veranderen, verander je de sport.”
Volgens Huisman heeft het voordelen om buitenspel af te schaffen. ,,Je bent dan af van die partijdige assistent-scheidsrechters, waar je in mijn ervaring niets aan hebt. Dat scheelt een hoop gelazer en gedonder en zal zeker op lagere niveaus bijdragen aan de veiligheid van de scheidsrechters.”

Maar een echte oplossing voor het toegenomen aantal incidenten bij amateurwedstrijden is het volgens hem niet. ,,Ongeregeldheden blijven helaas onderdeel van het voetbal. Het was altijd al erg, en dat is het nog steeds. Al merk ik wel dat de lontjes sinds de coronaperiode korter zijn. Maar voetballen zonder buitenspel gaat daar weinig aan veranderen.”

[Interview AD voorzitter Eric Huisman Scheidsrechtervereniging Arnhem & Omstreken]