BUDDYSYSTEEM
Een aantal scheidsrechtersverenigingen heeft, net als Scheidsrechtersvereniging Arnhem & omstreken een informeel buddysteem. We geven nieuwe leden advies, tips en tops en gaan weleens kijken, maar het is niet structureel en dat willen we veranderen.
Wat is een buddy? Een buddy is een maatje, een vriend(in), een vrijwilliger(ster) die een mede (assistent)scheidsrechter steunt.
Met het buddysysteem koppelen we twee (assistent)scheidsrechters aan elkaar. Ze zijn dan elkaars buddy. Ze helpen elkaar met kennis en ervaringen delen. Ze zijn elkaars luisterend oor! Natuurlijk is het dan belangrijk dat je elkaar vertrouwt en informatie durft uit te wisselen. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat het altijd een ervaren en een nieuwe scheidsrechter zijn. Als er behoefte aan is kunnen uiteraard ook twee ervaren scheidsrechters elkaars buddy zijn.
Een buddy kan helpen je netwerk in de (assistent)scheidsrechterswereld te vergroten. Daarnaast kun je een beroep op hem/haar doen als je behoefte hebt aan inhoudelijke ondersteuning of sociaal contact. Het buddysysteem stimuleert de verbinding tussen (assistent)scheidsrechters onderling en bevordert in onze ogen ook het welzijn van ons allemaal.
Vooralsnog is het de bedoeling dat bij ons buddysysteem een nieuw lid een buddy krijgt toegewezen. We koppelen dus een nieuwe scheidsrechter aan een meer ervaren scheidsrechter. Deze buddy helpt iemand om vertrouwd te raken met onze vereniging en de (assistent)scheidsrechterswereld. De buddy blijft actief zolang het gewenst is door buddy en nieuw lid. Dit kan dus een aantal weken of maanden zijn. Op deze manier bieden we structureel ondersteuning aan een nieuwe scheidsrechter.
We denken dat het buddysysteem een goed idee is om scheidsrechters goed in te laten burgeren in onze vereniging en hopen op deze manier ook meer (assistent) scheidsrechters te werven en te behouden.
Wat doe je als buddy?
- Contact opbouwen en onderhouden met de nieuwe (assistent)scheidsrechter.
- Je bent een luisterend oor.
- Je bespreekt ideeën, knelpunten en onzekerheden en kijkt samen naar oplossingen.
- Je deelt ervaringen.
- Je helpt met praktische zaken en maakt iemand wegwijs in de vereniging en de scheidsrechterswereld.
- Je zorgt voor regelmatig contact.
- Uitleggen wat het voordeel is om lid te worden/blijven van een COVS-vereniging.
- Wedstrijden bezoeken en feedback geven.
- Vragen beantwoorden.
- Proberen het nieuwe lid actief bij de vereniging te betrekken.
- Het is belangrijk dat je een goede klik hebt met elkaar.
- Alles wat besproken wordt, wordt in principe niet gedeeld met anderen.